Bild: Jochr/Elisabeth Stengard

Arriva hotar fackligt skyddsombud på Pågatågen med uppsägning – för mail till medlemmar

Situationen på de skånska Pågatågen hårdnar. Arbetsgivaren Arrivas förslag med hyvlade heltidstjänster och försämrade avtal accepterades inte av Seko Pågatågen. Under gårdagen svarade Arriva med att hota Sekos huvudskyddsombud – med uppsägning.

Tågbolaget Arriva varslade under sommaren omkring 300 anställda om uppsägning. Under hösten ersatte arbetsgivaren varselhoten med omvandling av heltidsanställningar till deltider och ett byte till ett enligt facket sämre kollektivavtal.

De som tackar nej till erbjudandet riskerar att sägas upp. Trots hotet så valde endast en person att svara ja till erbjudandet enligt Sekos sammanställning. Ett resultat av att Seko uppmanat medlemmarna att vägra de planerade hyvlingarna. Att göra arbetstagarna i den skånska kollektivtrafiken billigare och mer flexibla är inget nytt, senast 2014 försökte Transdev göra samma sak vilket resulterade i strejk. Man har även tidigare skapat nya yrkeskategorier som ”kundvärd” för att möjliggöra lönesänkningar.

Arbetsgivarna tvingade till kollektivavtal

I mitten på december tecknades äntligen ett kollektivavtal för Pågatågen med Seko. Men inte av Arriva. Avtalet tecknades istället av Almega Tågföretagen utan nuvarande operatör Arrivas medverkan. Att en arbetsgivarorganisation tvingar ett medlemsföretag till ett kollektivavtal är en unik händelse i svensk historia. Seko skriver i en pressrelease att beslutet är ett resultat av ”det tryck som skapats av hela förbundet” och ger beröm till Almega för att ha tagit ansvar för branschen.

”Krigsförklaring mot alla skyddsombud”

Efter att tidigare i december tvingats till avtal gick Arriva under gårdagen till handling – genom att hota huvudskyddsombudet Ola Brunnström på Pågatågen. I ett uttalande från Sekos förbundsordförande, Valle Karlsson, fördömer man Arrivas agerande som munkavel på fackliga företrädare.

– Detta är en ren krigsförklaring mot alla skyddsombud och fackligt aktiva. Att skrämma människor som driver viktiga arbetsmiljöfrågor till tystnad är att gå över alla rimliga gränser som arbetsgivare, säger Sekos förbundsordförande, Valle Karlsson.

Huvudskyddsombudet är en engagerad person som brinner för arbetsmiljöfrågorna och sätter de anställdas perspektiv i första rummet. Att detta viktiga arbete ska bestraffas av en arbetsgivare är en synnerligen allvarlig signal om vilken syn Arriva har på föreningsrätt, yttrandefrihet och arbetsmiljö, fortsätter Valle Karlsson.

”Va inte rädd för cheferna”

Under gårdagen ska huvudskyddsombudet Ola Brunnström blivit inkallad på möte med direktören för division tåg, affärsområdeschefen för Pågatågen och HR-chefen. Samtalet gällde ett mail från oktober som skickats ut till Sekos medlemmar.

Mailet i sin helhet:
Från: Ola Brunnström
Skickat: den 9 oktober 2020 15:48
Ämne: Sv: På gång Pågatågen v.41

Hej alla medlemmar

Ska bara svara på detta så folk inte oroar sig i helgen. Mattias skriver: ”I och med att det inte finns ett nytt lokalt kollektivavtal framme kommer alla, som det ser ut nu, att gå över till det centrala Branschavtalet den 1 december vare sig man tackar ja eller nej.”

Det här är ju såklart inte sant. Våra nuvarande avtal gäller fram tills den 30 november. Sen försvinner de och ersätts av avtalsrörelsen. Vi kommer att komma ut ur avtalsrörelsen med ett avtal som gäller alla. Ingen kommer att gå över på branschavtalet utan vi går in i så kallat avtalslöst tillstånd. Med de sagt så ha en bra helg.
Va inte rädd för cheferna, de ska vara rädda för oss.

Mvh Ola Brunnström
Seko klubb Pågatåg

Mailets avslutande med ”Va inte rädd för cheferna, de ska vara rädda för oss.” ska Arriva ha ansett vara så allvarligt att det kan vara grund för uppsägning. Under mötet ska man enligt Seko Pågatåg ha erbjudit Brunnström 24 månadslöner för att frivilligt lämna företaget. Efter att ha avvisat förslaget ska HR-chefen ha frågat om det var summan som var för liten och fått svaret nej från Brunnström. Ledningen ska sedan ha förklarat att de väljer att gå vidare med detta och att ett nytt möte ska ske den 4:e januari.

Övertygade om avskedning

I ett välspritt inlägg skriver Seko Pågatågens styrelse att de är övertygade om att Arriva kommer att säga upp eller avskeda Ola Brunnström. Man oroar sig över att Arriva hellre väljer att ta ett skadestånd i domstol än att låta Brunnström få behålla sin anställning.

Det kan helt enkelt köpa ut vem som helst, det är bara en fråga om pengar. Domstolen kan aldrig tvinga en arbetsgivare att ta tillbaka en person, bara att betala skadestånd. Problemet för Ola personligen är såklart att ett arbete är värt mer än alla skadestånd. Hans namn är känt i branschen och det kan vara mycket svår att få ett nytt arbete

Ett nytt möte kommer ske måndagen den 4:e januari kl 11:00 på Stormgatan i Malmö. Med på mötet rapporteras Sekos ombudsman att finnas med.

Folknyheter söker Arriva för kommentarer och kommer fortsätta att följa utvecklingen på den skånska järnvägen.

peter@folknyheter.se'

Peter Hang

peter@folknyheter.se

Copy link
Powered by Social Snap