Bild: Andrewarchy/Victor Tangermann

Amerikanska aktivister skapar digital ansiktsigenkänning för att identifiera poliser

Ansiktsigenkänning och övervakningsteknik är allt vanligare verktyg som används av polisväsendet mot demonstranter. I USA utvecklar nu olika grupper av aktivister egen igenkänningsteknik – för att identifiera poliser.

För att hålla polisen ansvarig när de försöker dölja sin identitet utvecklar just nu en växande grupp aktivister ett ansiktsigenkänningsverktyg som identifierar poliser, rapporterar The New York Times – en slående inversion av hur poliser tenderar att använda ansiktsigenkänning på demonstranter och misstänkta.

Det är ett spännande rollomvändning. Amerikanska poliser som ofta kritiseras för att dölja sin identitet samtidigt som de bekämpar protester riskerar de nu att själva bli utsatta för samma invasiva teknik som de själva använder för att bevaka med.

Började som en duschtanke

Ett av projekten ska ha börjat som en duschtanke från den självlärda programmeraren Christopher Howell. Han identifierar poliser i Portland, Oregon för att de fick täcka sina namn medan de svarade på protester. Portland förbjöd ansiktsigenkänning för poliser och företag, men NYT rapporterar att Howells projekt är tillåtet eftersom han är en person som arbetar med ett passionprojekt.

Det finns mycket polisvåld här i Portland, att veta vem poliserna är skapar en bra baslinje.” berättade Howell för NYT .

Allt enklare att utveckla

Att bygga dessa verktyg har blivit enklare på grund av allt vanligare mjukvara. Den riktiga utmaningen, enligt aktivisterna, är att hitta tillräckligt med bilder av lokal polis för att kunna träna algoritmen. Något som de dock har haft tur med på sociala medier, berättar de för New York Times.

Ett tag var alla medvetna om att de stora kunde använda detta för att identifiera och förtrycka de små, men vi börjar närma oss den tekniska tröskeln där små kan göra det mot de stora, berättar Andrew Maximov, en utvecklare som arbetar med ett liknande projekt, till New York Times. Det är inte bara förlusten av anonymitet. Det är även hotet om att bli ökänd.

peter@folknyheter.se'

Peter Hang

peter@folknyheter.se

Copy link
Powered by Social Snap