Bild: Aftonbladet / Faksimil

Åklagaren: Palme mördades av moderata politikern Skandiamannen!

Chefsåklagaren Krister Peterson har gett beskedet om att Stig Engström är ansvarig för mordet på Olof Palme. Olof Palmes söner ska ha informerats på tisdagen om åklagarens åtalsbeslut.

Efter över 34 år har åklagaren Krister Petersson och spaningsledaren Hans Melander vid en digital pressträff 9.30 på onsdagen gett beskedet att Stig Engström mördade statsminister Olof Palme i centrala Stockholm den 28 februari 1986 vid 23.21. Stig Engström blev 1982 ordinarie styrelsemedlem i Täbymoderaterna och 1983 invald som ledamot i kommunfullmäktige.

I formell mening rör det sig om ett besked i åtalsfrågan i världens största mordutredning.

Skandiamannen Stig Engström (M) fanns tidigt med i utredningen som vittne och jobbade på försäkringsbolaget Skandia intill mordplatsen. Engström har sagts sig ha lagt Olof Palme i framstupa sidoläge, men det kunde inte bekräftas av någon på plats. Engström avfärdades både som vittne och gärningsman av polisen.

Enligt tidningen Filter, i ett reportage 2018, ska han genom en vän haft tillgång till vapen av den typ som användes vid mordet. Skandiamannen ska också ha hyst ett starkt agg mot Palme. Stig Engström dog år 2000.

Klockan 23.19, den 28 februari 1986, stämplar Stig Engström ut ur Skandia-huset nära mordplatsen. I pressen gick han ut som självutnämnd brottsplatsens hjälte och nyckelvittne i de första polisförhören. I förhör förklarar han att han även försökt rädda livet på Palme.

Ändå blev det aldrig någon utredning på allvar kring Engström i den tidiga Palmeutredningen.

Son till driftschef i Tändsticksaktiebolaget

Stig Engström växer upp i Indien där han leker i militäruniform med krigsleksaker. Här har hans far fått en tjänst för Tändsticksaktiebolaget.

Pappa var driftschef inom Tändsticksaktiebolaget, mamma skötte hem och barn. Jag uppfostrades i en traditionell gammaldags anda, förklarar Engström i en intervju.

Foto: PRIVAT

Engström flyttade senare tillbaka till Sverige och småländska Nybro.

Barndomsvännen, Olle Madebrink berättar i en intervju med Expressen att han förvånades när han långt senare i ett brev fick veta att Engström ansett sig mobbad under skolåren:

”Minns så väl att jag blev ordentligt mobbad trots att jag var vit och smålänning med riktig dialekt osv”.

Flyttade till Stockholm – gick med i moderaterna

I tonåren flyttar Engström från Småland till Stockholm. Han jobbar här för försvaret, de statliga radion och till sist på Skandia.

Efter värnplikten arbetar han en tid på Försvarets materielverk och utbildar sig senare till grafiker och får anställning på Sveriges Radio. utbildade sig till grafiker. I slutet av 1960-talet får han tjänst som reklamkonsulent på försäkringsbolaget Skandia på Sveavägen, gatan för mordet på statsministern.

Han engagerade sig också politiskt och är aktiv som kommunfullmäktigeledamot för M i Täby. 

Engström umgicks i militära kretsar, med överstar och diplomater, där kritiken mot Palme var utbredd. Engström ska både ha tränat och tävlat i pistolskytte för Armétygförvaltningens skytteklubb och haft möjlig tillgång till vapen genom att hans bästa vän, ska vara vapensamlare. Mellan 1955 och 1988 ansökte denne vapensamlare om flera licenser. Fem av dessa vapen konstaterades sen som möjliga mordvapen – var de revolvrarna är i dag är oklart.

POLISENS BILD. Stig Engström fotograferad av polisen i samma kläder som vid mordet 1986, enligt hans egen uppgift. Bild: Polisen

Började dricka efter mordet

 Det jag hört är att efter Palmes död så började han att dricka mycket. Det var då det började. Och sen blev det mer och mer. Jag fick brev om att han satt ensam där i lägenheten, berättar vännen Olle Madebrink till Expressen.

Efter att släkt inte hör av Engström på lång tid under 2000 så skickas polis till hans bostad. Den polisman som tog sig in i lägenheten den 26 juni 2000, berättade om en lägenhet som avslöjade missbruk. Bloddroppar på golv, tidningar och skräp utspridda över golvet.

Klockan 12.05 dödförklaras han, liggande i sängen, med hörlurar på och med en urdrucken whiskeyflaska och tömda kartor med starka värktabletter.

Utredningen i siffror:

34 år – längden på en av världens största polisutredningar
550 miljoner kronor – kostnade för utredningen
87318 – persondokument i utredningen
10225 personer – antalet som blivit hörda
133 personer – antalet som erkänt mordet på Olof Palme
4296 fordon – antalet som förekommer i utredningen
788 vapen – antalet provskjutna vapen av Nationellt Forensiskt Centrum

peter@folknyheter.se'

Peter Hang

peter@folknyheter.se

Copy link
Powered by Social Snap